неділя, 26 квітня 2020 р.

Для вас, 7 - класники!


Оскільки карантин подовжено, то є нагода навчитись готувати різні блюда. Наші уроки будуть присвячені блюдам з яєць.
Вам необхідно ознайомитись із навчальним матеріалом та виконати практичну роботу.

Технологія приготування страв із яєць
Яйця – страви приготовані самою природою, що володіють ніжним, приємним смаком. У харчуванні сучасної людини вони займають особливе місце.
Яйця і яєчні продукти широко використовуються в кулінарії.

У кухні народів світу можна знайти близько трьох тисяч рецептур страв з них:
  • пашот (зварене «в мішечок» – без шкаралупи);
  • моллет (без шкаралупи в желе);
  • фондю (кремоподібна страва);
  • яєчня уевос (готується на коржику);
  • Брюі (яєчна кашка) та ін.


За смаковими якостями яйця добре поєднуються з багатьма продуктами – молочними, овочевими, рибними, м’ясними. Тому їх використовують для приготування не тільки самостійних страв, але і холодних закусок, супів, других, солодких страв. Також їх застосовують для приготування приправ, соусів, виробів з тіста і прикраси страв.
Різні властивості яєчного білка використовують як речовину: сполучну (в тісті, запіканці, оладках, фарші); освітляючу(в бульйонах, желе, холодці, зефірі); піноутворюючу (в кремі, тістечок «безе», пастилі). Яєчний жовток застосовують для приготування деяких кондитерських борошняних виробів і дієтичних страв. Він сприяє поліпшенню смаку, збільшення їх поживної цінності і калорійності.
З яєць готують понад 1000 страв. За способом теплової обробки страви з яєць поділяють на варені, смажені і запечені.
Відварені – найпростіші, але вже готові страви з яєць. Яйця варять у шкаралупі, без шкарлупи, на пару, готують яєчну кашку. Увага! При варінні в шкаралупі яйця найкраще опускати в холодну підсолену воду. Відлік часу треба вести з моменту закипання води.
Правила варіння яєць
Для варіння яєць використовують яйцеварки, наплитні казани, каструлі, сотейники, казани із спеціальними сітчастими втулками, за допомогою яких яйця зручно занурювати і виймати з води. Якщо сітчастих втулок немає, застосовують шумівки.
Яйця варять у шкаралупі і без неї. Для варіння у шкаралупі беруть 3 л води і 40-50 г солі на 10 шт. яєць. Сіль додають для того, щоб запобігти витіканню яйця при наявності тріщин на шкаралупі. Підсолену воду доводять до кипіння, а потім занурюють у неї підготовлені яйця.
 Залежно від кулінарного використання і тривалості варіння дістають варені яйця різної консистенції – рідкі, "в мішечок", круті.
 Зварені яйця споліскують холодною водою, щоб їх легше було обчищати.

Яйця рідкі. Підготовлені яйця занурюють у киплячу підсолену воду і варять 2,5-3 хв. з моменту закипання води. Готові яйця виймають шумівкою або разом із сітчастою втулкою і промивають холодною водою. Яйце, зварене рідко, містить напіврідкий білок і рідкий жовток, тому обчистити його неможливо, оскільки воно не зберігає форми.
Подають яйця гарячими на сніданок (1-3 шт. на порцію). Одне яйце кладуть гострим кінцем донизу на спеціальну підставку (пашотницю), яку ставлять на закусочну тарілку, решта – на тарілку. Окремо подають масло і хліб.

Яйця, зварені "в мішечок". Підготовлені яйця варять так само, як і рідкі, але протягом 4,5-5 хв. потім промивають холодною водою. Подають у шкаралупі або обережно обчищають її, попередньо зануривши яйце у холодну воду. В яйцях, зварених "в мішечок", білок повинен мати консистенцію ніжних драглів і напіврідкий жовток. Обчищене від шкаралупи яйце зберігає форму, але трохи деформується під дією власної ваги. Їх також подають необчищеними у пашотницях. Обчищають яйця для прозорого бульйону, шпинату з яйцем і грінками, яєць на грінках під соусом. Яйця у шкаралупі, зварені рідко і "в мішечок", подають тільки гарячими.

Яйця, зварені круто. Попередньо підготовлені яйця варять 8-10 хв. у киплячій підсоленій воді. В яйцях, зварених круто, білок і жовток повністю загусають. Не слід довго варити їх (більше 10 хв.), оскільки вони стають твердими і погано засвоюються організмом.
Зварені яйця швидко занурюють у холодну воду, щоб легше було обчищати шкаралупу і перешкодити сполученню сірководню із залізом (щоб жовток не потемнів).

Яйця, зварені круто, використовують для приготування холодних закусок, соусів, начинок.
Для варіння яєць без шкаралупи у воду додають оцет, сіль (50 г оцту і 10 г солі на 1 л води), доводять до кипіння, розмішують воду, щоб посередині утворилася воронка, в яку випускають яйця без шкаралупи. Варять їх при слабкому кипінні 3-3,5 хв., потім виймають шумівкою і ножем вирівнюють білкові торочки, що розплилися по краях. Відходи при цьому становлять 7 % від маси вареного яйця. Форма яйця, звареного без шкаралупи, приплюснута, білок густий, з нерівною поверхнею, жовток напіврідкий, повинен бути всередині білка.
Яйця, зварені без шкаралупи, використовують холодними і гарячими. Подають на грінках з пшеничного хліба під соусом або з гарячими м'ясними стравами.
Варене яйце легко відрізнити від сирого: при прокручуванні варене яйце обертається, сире – ні.
Невеличка підказка з результатами варіння яєць можна подивитись на цьому відео:

Вимоги безпеки під час приготування їжі 
1. При ручній обробці продуктів ножем необхідно застосовувати наступні правила:

при роботі з ножем тримати ніж лезом від себе;
при нарізанні пальці тримати на відстані від леза ножа;
передавати ніж один одному тільки ручкою від себе;
консервні банки відкривати спеціальним ключем;
дотримуватися обережності при роботі з ручними тертками;
нарізку харчових продуктів виконувати на обробній дошці.

Вимоги безпеки при роботі з електроприладами
перед включенням електроприладів перевірити справність шнура;
вмикати та вимикати електроприлади необхідно, тримаючи за вилку сухими руками.

Вимоги безпеки під час роботи з гарячою рідиною та гарячим посудом
не доливати каструлю рідиною на 4-5 см до верху;
при закіпанні рідини зменшити вогонь;
відкривати кришку, піднімаючи від себе;
засипати продукти в киплячу рідину обережно.
при смаженні обережно класти продукти на розігрітий жир і стежити, щоб не потрапили краплі води;
користуватися спеціальними лопатками.
гарячий посуд брати прихватками.

Практична робота. Варіння яєць
Послідовність виконання роботи:
1.Вибрати два способи (консистенції) варіння яєць.
2.Дібрати необхідний посуд.
3.Зварити яйця в двох різних консистенціях.
4.Подати на стіл.
5.Виконувати роботу із дотриманням правил безпечної праці!

Д/з -
1) виконайте практичну роботу;
2) сфотографуйте процес її виконання і готовий результат;
3) Відправте фотографії до 03.05 на електронну адресу ksenantoshko5@gmail.com

Немає коментарів:

Дописати коментар

Об’єкт проєктної діяльності №3: Іграшки - амігурумі Основна технологія: технологія виготовлення в’язаних виробів

 Термін виконання проєкту -  24.01 - 15.03 Електронна пошта для зворотнього зв'язку  ksenantoshko5gmail.com