Як вам картинка? Виглядає смачно?
Нам також подобається і виникає бажання з’їсти
бутерброд.
Насправді бутерброди бувають різні і для різних випадків. І набір
продуктів для них також може бути зовсім різним.
А іноді бутерброди можуть бути прикрасою стола.
Сьогодні на уроці ми познайомимось з видами
бутербродів, умовами їх приготування. І скоро ви зможете пригощати свою родину
смаколиками.
Технологія приготування бутербродів
Бутерброди – найбільш розповсюджений вид закуски.
Для їх приготування використовують житній або
пшеничний хліб, який нарізають зі скоринкою чи без неї на подовжені скибочки
близько 1 см.
Використовують для бутербродів м’ясні та рибні
гастрономічні продукти та кулінарні вироби, сири, сиркову масу, повидло, джем,
яйця, масло и масляні суміші, різноманітні соуси, овочі, фрукти і другі
продукти так, щоб вони добре поєднувалися за смаком і кольором. Продукти для
бутербродів нарізають тонкими скибочками в такій кількості, щоб повністю
покрити хліб. На скибочку хліба кладуть 1-3 кусочки продукту, бажано без
дрібних доважок. Нарізають продути не раніше чім за 30-40 хв. до подачі і
зберігають в охолодженому місці.
Бутерброди бувають відкритими, закритими (сандвічі) і
закусочні (канапе, тартинки).
У сучасній українській кухні набули визнання закуски,
розміщені на скибочці хліба, - бутерброди (накладанці), які можна довільно
комбінувати. Для приготування бутербродів використовують пшеничний і житній
хліб із скоринкою або без неї. Хліб має бути не дуже м’яким, оскільки він
погано нарізується, деформується, розкришується.
Бутерброди повинні мати гарний зовнішній вигляд,
приємний аромат і пікантний смак. Тому хліб нарізують скибочками однакової
форми (трикутники, прямокутники), на нього акуратно кладуть закуску і
прикрашають свіжими овочами, листковими і прямими овочами, кусочками яйця і
лимона, маслинами, майонезом або майонезом із корнішонами, калиною чи
журавлиною. Якщо до складу бутерброда не входять продукти для оформлення, їх
використовують, складаючи відповідну калькуляцію на додаткові продукти. Подають
бутерброди на блюдах, вазах з плоскими краями або мілких столових чи закусочних
тарілках, які покривають паперовими серветками. Бутерброди укладають симетрично
або у вигляді рисунка.
Відкриті
бутерброди
Бутерброди з жирними продуктами (сало шпик, корейка,
грудинка), продуктами, що мають гострий смак (оселедець, кілька, ікра кетова),
а також з продуктами, які не мають добре вираженого смаку (яйця, деякі сорти
плавленого сиру), готують з житнього хлібу. Для решти бутербродів
використовують пшеничний хліб, який після нарізування на скибочки змащують
розм’якшеним вершковим маслом або сумішшю масла с гірчицею, майонезом, томатним
пюре, кладуть нарізану зелень петрушки, тертий хрін, кільку, оселедець, сир.
Хліб для відкритих бутербродів нарізають скибочками,
трохи навскіс завтовшки 1-1,5 см і масою 30-40 г. Продукти для них нарізують,
дотримуючись таких правил: товсті батони вареної ковбаси нарізають упоперек
одним шматком на бутерброд, копчені – навскіс по 2-3 шматочки, сир твердий –
скибочками прямокутної або трикутної форми, шинку – тонесенькими шматочками,
малосолону рибу навскіс по 1 шматочку на бутерброд, філе оселедця – навскіс по
2 шматочки, варене і смажене м'ясо – упоперек волокон тоненькими скибочками,
масло і масляні суміші – шматочками прямокутної форми. Товщина нарізаних
продуктів повинна бути 2-3 мм. Продукти, призначені для бутербродів, нарізають
за 30-40 хв. до подавання і зберігання на холоді.
Прості відкриті бутерброди готують з одного виду продуктів,
наприклад, бутерброд з маслом, з ковбасою, з сиром та ін.
Складні відкриті бутерброди асорті готують з набору
кількох продуктів, які поєднуються за кольором і смаком. Продукти укладають
так, щоб вони повністю покривали хліб.
Для відкритих бутербродів продукти слід розміщувати
таким чином, щоб було зручно їсти, основний продукт у поєднанні із супутнім
повинен виділятися.
Відкриті бутерброди можна прикрасити зеленим салатом,
шпинатом, гілочками петрушки, кропу, скибочками свіжих томатів або солоних
огірків, редиски, шматочками свіжого чи маринованого перцю тощо. Бутерброди з
оселедцем, кількою, шпротами або ікрою оформлять маслом у вигляді троянди,
листочка, зірочки. При цьому відповідно збільшують вихід.
Практична робота. Приготування відкритих бутербродів
Послідовність виконання роботи:
1. Вибрати спосіб приготування бутербродів. Для
цього вам потрібно визначити, які продукти є вдома і скільки бутербродів буде
готуватись.
2.
Дібрати
необхідне кухонне приладдя для приготування бутербродів.
3. Дібрати продукти необхідні для приготування бутербродів.
4. Приготувати бутерброди.
5. Подати на стіл.
Д/з
виконати до 20.05 :
1) виконайте практичну роботу;
2) сфотографуйте процес її виконання та готовий результат;
3)
відправте фотографії на електронну адресу ksenantoshko5@gmail.com
Немає коментарів:
Дописати коментар