середа, 20 травня 2020 р.

Для вас, 8 класники!

Карантин продовжується, а ми продовжуємо навчатись! Продовжуємо готувати! Цей урок буде присвячений відомому всім овочу - буряку.


Усі сучасні види буряка походять від дикого буряка, що росте на Далекому Сході і в Індії, який використовували в їжу з давніх часів. Перші згадки про буряк походять із Середземномор'я і Вавилону, де рослину використовували як лікарську і овоч. Спочатку вживали в їжу тільки її листя, а корені використовували для лікування.
Буряк дуже цінували стародавні греки, які приносили його в жертву богові Аполлону. Перші коренеплідні форми (за Теофрастом) з'явилися і були добре відомі до IV століття до нашої ери.
До початку н. е. з'явилися культурні форми звичайного коренеплідного буряка; в X—XI століттях вони вже були відомі в Україні, і лише в XIII—XIV століттях — в країнах Західної Європи. В XIV столітті буряк почали вирощувати у північній Європі.
Кормовий буряк виведено тільки в XVI столітті в Німеччині. Повна диференціація буряка на столові і кормові форми сталася в XVI—XVII століттях і вже в XVIII столітті цей овоч швидко поширився Європою. За хімічним складом він мало відрізняється від інших видів буряка, але його коренеплоди містять багато клітковини й волокон.
Цукровий буряк з'явився в результаті інтенсивної роботи селекціонерів від 1747 р., коли АндреасМаргграф з'ясував, що цукор, який до того отримували з цукрової тростини, міститься і в буряку. На той час учений зміг встановити, що вміст цукру в кормовому буряку становив 1,3 %, тоді як у коренеплодах наявних нині сортів, виведених селекціонерами, він перевищує 20 %. Відкриття Маргграфа уперше зумів оцінити і практично використовувати лише його учень Франц Карл Ахард, який присвятив своє життя пошукові можливостей отримання бурякового цукру і в 1801 р. обладнав у Нижній Сілезії фабрику, де цукор виробляли з буряка. Відтоді цукровий буряк поширився і нині є другим джерелом цукру після цукрової тростини.
З кінця XIX і в XX столітті всі види буряка поширилися на всі континенти, крім Антарктиди.
Буряк надзвичайно популярна рослина в Україні. З нього готують багато різних страв. Його вживають як у сирому вигляді, так і в вареному і печеному.Рослина волого- і світлолюбна, досить холодо- і посухостійка. Культуру вирощують на всіх континентах, в Україні — у всіх землеробських районах, окрім Криму. Буряк більш вимогливий до тепла, ніж морква. Коренеплоди столових буряків можна зберігати в мішках із плівки товщиною 120-150 мкм.
У стародавні часи буряк використовувався як ефективний лікарський засіб. Сучасні вчені довели, що завдяки концентрації в складі овочу природних антиоксидантів буряк сприяє профілактиці онкології, анемії і рахіту у дітей.
Користь для організму
1.      Корисні і лікувальні властивості буряку обумовлені його багатим вітамінним складом:
2.      Столові сорти буряку сприяють виробництву шлункового соку і поліпшенню кишкової перистальтики завдяки унікальному поєднанню в складі клітковини і органічних компонентів. Саме тому салат з відвареного буряка включають у меню дієтичного харчування при різних захворюваннях.
3.      У прохолодних умовах овоч зберігається доволі довго і доступний круглий рік, а не тільки в період збору врожаю. Буряк можна вживати в сирому вигляді, так він буде менш калорійним, однак при варінні з продукту видаляються фруктові кислоти, які можуть подразнювати травний тракт, і нітрати, накопичені коренеплодами в період активного росту.
4.      Крім приємного солодкуватого смаку, буряк має виражені цілющі властивості - протизапальний, проносний, сечогінний, антисклеротичний ефекти. Сік рослини стимулює розмноження клітин, завдяки чому може застосовуватися як ранозагоювальний засіб.
5.      Регулярне вживання свіжого бурякового соку покращує метаболізм і зміцнює імунітет.

Завданням Вашої практичної роботи буде виконання проєкту «Салат з буряка».
Для опанування даного проєкту Вам потрібно буде:
1.    Розробити рецепт салату з буряка. Додаткові продукти та заправки добираєте за вашим смаком або родинними традиціями.
2.    Дібрати необхідні продукти та посуд.
3.    Приготувати салат.
4.    Зробити презентацію. В презентації мають бути такі слайди:
Ø  назва проєкту;
Ø обґрунтування вибору рецепту;
Ø рецепт салату;
Ø послідовність приготування салату з покроковими фотографіями. Бажано подавати фотографії з Вашою присутністю;
Ø орієнтовний розрахунок вартості продуктів;
Ø висновки.
Під час виконання роботи не забутьте дотримуватись правил безпечної праці!

Перш аніж приступити до приготування салату, подивіться відео приготування салатів з буряка:



Д/з виконати до 27.05 і відправити на електронну адресу  ksenantoshko5@gmail.com

Немає коментарів:

Дописати коментар

Об’єкт проєктної діяльності №3: Іграшки - амігурумі Основна технологія: технологія виготовлення в’язаних виробів

 Термін виконання проєкту -  24.01 - 15.03 Електронна пошта для зворотнього зв'язку  ksenantoshko5gmail.com